Blog

Hírek, tippek és érdekességek.

Ha túl szeretnéd élni a design világában, jobb, ha megtanulsz kódolni

Ha túl szeretnéd élni a design világában, jobb, ha megtanulsz kódolni

2018.05.16 David Bartos

A Szilikon völgy végre megérti a dizájn nélkülözhetetlen szerepét. :)) Az elmúlt években a termékek jobban néznek ki, mint valaha, az interfészek használata intuitívvá vált és egyre inkább alkalmaznak designereket olyan cégek is, ahol egyébként nincs design szekció. A dizájnerek szerepe a technológia világában változóban van. A felhasználók ismerete önmagában már nem elég, a vállalatok olyan dizájnereket keresnek, akik értik a kódolást és a JavaScript-et. Van néhány technikailag jártas dizájner - ők azok az emberek, aki se nem programozók, se nem dizájnerek. Az ilyen ritka típusok nagyon vonzóak a vállalatok számára, akik olyan embert keresnek, aki megtalálja a problémát és meg is oldja azt. John Maeda szerint: „Ha mindkettőt meg tudod csinálni, akkor mindent meg tudsz csinálni, amit más nem.” „Minden újító vállalat ilyen embert szeretne a csapatában.” Maeda a dizájn számára olyan, mint Warren Buffet a pénzügynek – mielőtt a Rhode Island School of Design igazgatója lett, és partner a Kleiner Perkins-nél, technikus volt több mint egy évtizeden át MIT Media Lab tapasztalattal – a cég kockázati tőke-befektetésekhez és most a számítógépes dizájn feje az Automattic-nál, ami a Wordpress.com anyavállalata. Maeda minden évben ellátogat a South by Southwest-hez, hogy benyújtsa riportját, amely a dizájn a technológiában témában készült, azzal a céllal, hogy körvonalazza a dizájn hatását a technológiára és az üzletre.

A vállalatok, mint az Accenture, a Deloitte és a Capital One 2004 óta több, mint 71 független dizájn céget vásárolt meg, és ezekből a több millió eurót érő kivásárlásokból 50 csak az elmúlt 2 évben történt.

Eközben az üzleti egyetemek is felfigyeltek a dizájnra, mint fő tárgyat alkalmazták. Cégek, mint a McKinsey és az IBM a dizájnereket magasabb vezetői pozíciókba helyezték, ami további felismerése a dizájnnak, mint szakmának.

A dizájn szerepe a világban folyamatosan változik. Madea szerint a legsikeresebb dizájnerek azok, akik tudnak szavakkal, kóddal és hanggal egyaránt dolgozni. Dizájnerek, akik tudják, hogyan készítsenek nagyszerű élményt chatbottal vagy audio interfészen keresztül, amik még mindig leggyakrabban a kommunikációs módszert alkalmazzák.

Madea Susan Stuart, blogger és UX dizájner egy múlt évi posztját idézi, amelyben összehasonlította az UX dizájnt az írással. „Szeretnék párhuzamot vonni az írással – mivel egy interakció-dizájner esetében alapképességek a felhasználók (karakterek), motivációk, cselekedetek, reakciók, akadályok, sikerek, és egy teljes ’mi lenne, ha’ forgatókönyv elképzelése. De ezek egy író készségei.”

Ebben az évben, Madea elmélyült a dizájnerek képességeiben, kiemelt figyelmet fordítva a computer dizájn területére (egy terület, amely a 90-es évek közepétől fejlődik). Madea különbséget tesz a klasszikus dizájnerek, akik egyedi csoportok számára terveznek termékeket (grafika, ipari dizájner) és a számítógépes dizájnerek között, akik főleg kóddal és folyamatosan fejlődő termékekkel foglalkoznak, amelyek emberek millióinak életét befolyásolja. Az Instagram egy jó példa, ahol a kezdetektől a mérnöki és tervezési korlátozások közötti egyensúlyt keresték. A korai időszakban, a porté és táj mód túl sok helyet felemésztett, ezért inkább korlátozták a választási lehetőséget, és az Instagram dizájnerei úgy döntöttek, hogy minden egyes fotó négyzet alakú lesz. Madea azt mondja: „Azáltal, hogy négyzet lett, nem kellett többet választani. Ez egy nagyszerű dizájn ötlet volt.”

A dizájnerek, akik számára nem ismeretlen a kód, mindig nagyon vonzóak lesznek a technológiai vállalatok számára. Azonban Madea szerint ezen a területen lesz egy töréspont. Amikor a határok a mérnöki munka, az írás és a dizájn között elmosódnak, a dizájner feladata egyre inkább beleivódik a fejlesztési folyamatba. A végén a dizájn, mint önálló terület egyre kevésbé lesz látható, azonban annál fontosabb lesz. Eljön az a nap, amikor a dizájnnak nem lesz szüksége Maeda jelentésére, hogy dicsőítse az erényeit. Forrás: https://www.wired.com/2017/03/john-maeda-want-survive-design-better-learn-code/

Programozó Képzéseink

Webfejlesztő tanfolyam kezdőknek

Webfejlesztő tanfolyam kezdőknek

Hamarosan!

A Webfejlesztés tanfolyam kezdőknek egy olyan 24 alkalmas kurzus, ahol a a klasszikus HTML, CSS mellett megtanítjuk neked a Python programozás alapjait is.

Részletek
SQL és Adatbázis képzés kezdőknek

SQL és Adatbázis képzés kezdőknek

Hamarosan!

Az SQL és Adatbázis egy olyan tanfolyam, ahol kimondottan kezdőknek tanítjuk meg az adatbázis kezelés és programozás alapjait.

Részletek

Iratkozz fel a hirlevelünkre!