Blog

Hírek, tippek és érdekességek.

Fontos és aktuális téma: Internetbiztonság

Fontos és aktuális téma: Internetbiztonság

2021.10.07 Ödön Sultz

Te átlagosan mennyit internetezel egy nap? Szoktál neten keresztül rendelni, fizetni, bankolni, e-mail-ezni?

Mindenki, aki netezik, amint bekapcsolja a gépét, különböző veszélyeknek és támadásoknak van kitéve. Ehhez sokszor egy apró figyelmetlenség is elég és máris megtörténik a baj. Márpedig itt a személyes adataidról, jelszavaidról van szó.

A téma felszínét kapargatva az alábbiakban két dologra hívjuk fel a figyelmedet, de érdemes mélyebbre is ásni!

Adathalászat

2013 óta nagymértékben megnőtt az úgynevezett ransomware támadások száma. A ransomware a számítógépes vírusok egyik elterjed fajtája, amelyek titkosítják az áldozatok fájljait, és fizetést követelnek a visszafejtő kulcsokért. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a megtámadott file-ok, például családi fotók, pénzügyi nyilvántartások, szerződések és egyéb fontos dokumentumok nem elérhetőek. Addig biztos nem, amíg meg nem fizetik a váltságdíjat, amely általában 500 USD és 1500 USD között van, és bitcoinban vagy egyéb kriptovalutában fizetendő.

adathalászat

A zsarolóprogramok többnyire adathalász e-mailek útján terjednek, hétköznapi megjelenésű mellékletek, például esküvői fotók, szkennelt dokumentumok, szerződések, bankszámlakivonatok stb. használatával.

Néhány alapvető tipp az adathalász e-mailek felismerésére

  • Ügyelj arra, hogy mindig ellenőrizd a feladó e-mail címét.
  • De ne feledd, hogy az e-mail cím néha lehet hamis. Szerencsére a modern levelező szolgáltatások, mint például a Gmail, rendelkeznek belső biztonsági eszközökkel, amelyek a legtöbb esetben tájékoztat, ha gyanús üzenet érkezik.
  • Ha nem vagy biztos egyes e-mailek vagy webhelyek jogszerűségében, lépj kapcsolatba a céggel, és ellenőrizd újra.
  • Kerüld a mellékletek letöltését és futtatását gyanús e-mailekből. A ZIP archívumok általában rosszindulatú programokat tartalmaznak .js, .exe., .bat., .vbs, .vbe., .com és számos más futtatható kiterjesztéssel. Ilyen programok elrejthetők a Microsoft Office fájlokban, és néha még a .PDF fájlokban is.

Tudjuk biztonságban jelszavainkat

Rengeteg oldal regisztrációkor több szempontot is előír a jelszó beállításához. Ezek közé tartoznak általában a kis és nagy betű, a speciális karakterek és a jelszó hosszúsága is. De miért ennyire fontos ez? Röviden a válasz az, hogy minél egyszerűbb a jelszó, annál gyorsabban tudja egy hacker feltörni és így hozzáférni az adatainkhoz.

jelszó feltörés

A másik fontos szempont, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót különböző szolgáltatóknál. Persze nehéz lenne mindent észben tartani, ezért javasuljuk a “Password Manager” alkalmazásokat, melyek biztonsággal tárolják jelszavainkat. Ilyenek például a Zoho Vault és a LastPass.

Ha szertnél még többet megtudni részleteiben az internetbiztonságról, jelentkezz a Hackelés és Internetbiztonság Alapjai kurzusunkra, ahol példákon keresztül mutatjuk be, milyen valós fenyegetéseknek vagyunk kitéve.

Jelszavak feltörése forrás: https://lnkd.in/dTVqiKx

internetbiztonság hackelés

Programozó Képzéseink

Online SQL és Adatbázisok képzés kezdőknek

Online SQL és Adatbázisok képzés kezdőknek

Bárhonnan elérhető 2022.01.31

Az SQL és Adatbázis egy olyan tanfolyam, ahol kimondottan kezdőknek tanítjuk meg az adatbázis kezelés és programozás alapjait.

50 000,00 Ft-tól

Jelentkezz
Online Webfejlesztő Tanfolyam Kezdőknek

Online Webfejlesztő Tanfolyam Kezdőknek

Bárhonnan elérhető 2022.02.07

24 alkalmas Webfejlesztés Kezdőknek kurzus, ahol a klasszikus HTML, CSS mellett megtanítjuk neked a Python programozás alapjait is.

100 000,00 Ft-tól

Jelentkezz

Iratkozz fel a hirlevelünkre!