Mi az SQL és hol használják?

Az SQL egy olyan nyelv, melynek célja az volt, hogy egységes lekérdező nyelvként működjön az egyes relációs adatbázis-kezelő rendszerek számára. Annyira sikeressé vált, hogy lényegében a ma használt összes relációs adatbázis-kezelő támogatja. Segítségével könnyen, életszerű mondatokat alkotva lehet lekérdezéseket készíteni, adatokat létrehozni, módosítani vagy törölni az adatbázisból.

Az SQL szabályai az angol nyelv szabályain alapulnak, így azokat viszonylag könnyű megtanulni. Manapság szinte minden vállalatnál szükség van valakire, aki ismeri az SQL-t. 2015-ben több tízezer SQL ismeretekkel kapcsolatos munkahely volt Magyarországon.

Kiknek kell ismernie az SQL nyelvét?

  • programozóknak
  • adatbázis-adminisztrátoroknak
  • elemzőknek
  • tervezőknek
  • menedzsereknek

A fentieken felül pedig nagyon jól jöhet az üzleti adatok elemzéséhez és előkészítéséhez kapcsolódó egyéb szakmák esetében (pl. pozíciók a marketingben, értékesítésben, toborzásban stb.)

Miért kell az SQL ismerete?

ADATINTEGRÁCIÓ ÉS PREZENTÁCIÓ:
Az Excel táblázatokban az adatok keresése sok időt vehet igénybe. A PivotTable csak addig segít a munkában, amíg csak egy vagy két táblázatról van szó. Amikor magasabb szintű adatintegrációra van szükséged, az SQL praktikusabb.

MUNKAFOLYAMATOK OPTIMIZÁLÁSA:
Sok dolgot kell mérni, az adatokat pedig manuálisan elemezni. Az SQL és az adatbázis-tervezés ismerete segít azonosítani a megfelelő megoldásokat az üzleti folyamatok optimalizálásában.

JELENTÉSEK ÉS ELEMZÉS:
Sokszor előfordul, hogy olyan jelentésekkel kell foglalkozni, amelyek nagyon időigényesek. Rohanás a meetingek előtt, a táblázatokat nyomtatni kell és a fontos adatokat pedig kihangsúlyozni. Az SQL segítségével meghatározhatod, hogy milyen információkra van szükség, hol találod meg őket, és hogyan jelenjenek meg.

AZ SQL RIPORTOK MEGÉRTÉSE:
A vállalatoknál általában a technikai csapat valamelyik tagja készíti az SQL elemzéseket az elemzők számára, akiknek szükségük van erre a jelentésekhez. Azonban a legtöbb elemző nem érti az SQL utasítások logikáját, ezért csak bemásolja őket. Az SQL elemzők ismereteik alapján képesek összeállítani saját SQL utasításaikat az adatbázisban történő kereséshez, így hatékonyabban és rugalmasabban dolgoznak.

Ha szeretnél még többet megtanulni az SQL-ről és gyakorlati használatáról, jelentkezz képzésünkre!

Olvass tovább