Blog

Hírek, tippek és érdekességek.

Melyik programnyelvet érdemes megtanulni?

Melyik programnyelvet érdemes megtanulni?

2020.10.15 Zsuzsanna Ágnes Csáki

A webes (vagy akámilyen) programozáshoz különböző programnyelveket kell használnod. Minden programnyelvnek megvannak a maga sajátosságai és felhasználási területe. Ilyen például a Java, a C#, a Python, a C, a JavaScript, a C++, a Ruby, a PHP és még rengeteg egyéb. Nem könnyű magunkat kiismerni ebben a viágban, főleg, ha teljesen friss szemmel közelítünk.

Jelenleg 500 használatban lévő programnyelv létezik, és évről évre újakat hoznak még létre. A jó hír, hogy nem kell az összeset ismerni. A valóságban senki nem használja az összes létező programnyelvet. Egyrészt mert nem lenne praktikus, másrészt ennyi különböző nyelv megtanulása nem járna akkora előnnyel, mint amennyi időráfordítást igényel. E nyelvek alapvető koncepciója nagyon hasonló. Ha egyet jól tudsz használni, akkor a többit gyorsan meg tudod tanulni, ha kell.

Melyek a legnépszerűbb programnyelvek?

Több portál is rendszeresen méri és publikálja, hogy mik az aktuálisan legnépszerűbb programozási nyelvek. 2020 októberében az alábbi sorrend figyelhető meg a világban.

Programozási nyelven népszerűsége

Forrás: Tiobe.com

Melyik programnyelvet érdemes megtanulni elsőként?

Amennyiben már tudod, hogy a programozáson belül mely szakterülettel szeretnél foglalkozni, akkor célszerű annak megfelelően kiválasztani a programozási nyelvet. De ha még nem vagy benne biztos, hogy webes applikációk, hardver illesztőprogramok, vagy AI (mesterséges intelligencia) programozása lesz a feladatod, akkor a Python-t javasoljuk.

Azért érdemes a Python-nal kezdeni, mert nagyon letisztult a rendszere és kevesebb kód szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, mint a többi programnyelv esetében. Íme egy élő példa: mind C vagy Java használatával több soros kódra lenne szükségünk a kívánt eredmény eléréséhez – jelen esetben egyetlen sor szöveg megjelenítéséhez. A Python ehhez képest egyszerű de nagyszerű módon megoldja a feladatot:

SmartNinja ebook

Forrás: SmartNinja ebook

Ez az egyszerű példa jól személteti a Python egyik nagy előnyét: egyszerűbb szintaktikát használ, melynek elsajátítása és gyakorlati használata is nagyon praktikus. Ha a Python alapjait elsajátítod, a bonyolultabb, speciálisabb célokat szogáló programnyelvek is könnyebben megtanulhatóvá válnak. Akár egy programozói karriert is elkezdhetsz a Python (legalább középhaladó) ismeretével. Ha pedig a későbbiekben szeretnéd továbbképezni magad, és új programnyelveket megtanulni, innen már jóval egyszerűbb lesz az út.

Ha tehát meg szeretnéd ismerni a webfejlesztés, azon belül is a backend programozás alapjait, mindenképpen a Pyton-t javasoljuk ugródeszkának. Akár puszta érdeklődésből, akár karrierváltási szándékkal, akár munkahelyi követelmény miatt vágnál bele a webfejlesztésbe, ezen a ponton érdemes elkezdeni a tanulást.

Amennyiben bővebben érdekel, hogy válhatnál profi programozóvá, javasoljuk, hogy töltsd le az ingyenes ebook-ot, melyben Matej Remuta a SmartNinja CTO-ja bemutatja 5 lépésen keresztül, hogy mely területek megismerése elengedhetetlen a szakmában. ⤵️

SmartNinja ebbok: 5 lépés a profi programozói karrierhez

Programozó tanfolyam Programozó képzés python tanfolyam

Programozó Képzéseink

Online SQL és Adatbázisok képzés kezdőknek

Online SQL és Adatbázisok képzés kezdőknek

Bárhonnan elérhető 2022.01.31

Az SQL és Adatbázis egy olyan tanfolyam, ahol kimondottan kezdőknek tanítjuk meg az adatbázis kezelés és programozás alapjait.

50 000,00 Ft-tól

Jelentkezz
Online Webfejlesztő Tanfolyam Kezdőknek

Online Webfejlesztő Tanfolyam Kezdőknek

Bárhonnan elérhető 2022.02.07

24 alkalmas Webfejlesztés Kezdőknek kurzus, ahol a klasszikus HTML, CSS mellett megtanítjuk neked a Python programozás alapjait is.

100 000,00 Ft-tól

Jelentkezz

Iratkozz fel a hirlevelünkre!